Großglockner - Reisverslag uit Ellmau, Oostenrijk van Susanne Evers - WaarBenJij.nu Großglockner - Reisverslag uit Ellmau, Oostenrijk van Susanne Evers - WaarBenJij.nu

Großglockner

Door: Susanne

Blijf op de hoogte en volg Susanne

03 Oktober 2022 | Oostenrijk, Ellmau

Net over de grens in Oostenrijk komen we op een bergpas terecht waar zelfs Wilco het eens een graadje warmer van krijgt: lang en steil. De bordjes in de berm vragen of de remmen van je auto het nog doen. Het zal toch niet dat.. ? Maar nee, natuurlijk houden die remmen het prima en komen we veilig in het dal aan, waar we terecht komen bij Gailberghöhe, een nieuwe camperplek. De plek is tegenover het hotel en één van de eigenaren besloot een camperplek te creëren. Het kost er niet veel en we mogen ontbijten in het hotel, wat we de volgende ochtend dus ook doen.

Ha, dit is weer Oostenrijk hoor! De kleding van de bediening, de typische inrichting, het eten. Het voelt bijna als wintersport, maar dan zonder sneeuw. De man van het hotel geeft als tip om via de Grossglockner te rijden. We hebben niet helemaal door wat hij bedoelt, het is 'iets met een berg' en de weersomstandigheden aan beide kanten van die berg zijn zowaar goed, dus dit moet onze kans zijn volgens hem. Op de kaart zien we dat we er toch bijna langs komen, dus ach, waarom nemen we die route dan niet gewoon?

Tijdens het rijden komen we er achter dat het om een grote bergpas gaat en niet veel later komen we bij de toegang waar we veertig euro moeten betalen om de pas te mogen rijden. Veertig euro? Nou, dan mag het wel heel veel moois zijn! Maar mensen, dat is het. Deze bergpas is adembenemend mooi en groot. We zijn er uren druk met kijken, wandelen, rijden, koffie drinken en in de sneeuw staan. Zodra we op onze korte broek de camper uitstappen, is het ijs- en ijskoud; snel de winterjas er overheen! Maar het mooie van de bergen is dat als je het hoekje om loopt, het opeens prachtig weer kan zijn. Jas uit en lekker op korte broek en shirt langs de sneeuw op lopen. Wat een tip van die man deze ochtend, zo dankbaar hiervoor!

Dan is het tijd om door te gaan naar Ellmau. Ellmau is een wintersportplaats waar we al heel wat keren heen zijn geweest om te skiën/snowboarden en dat willen we wel eens zien in de zomer. Maar Ellmau blijkt ook een prima plek om te zijn in de zomer of het najaar: het barst er nog van mensen, hartstikke gezellig. In Ellmau kunnen we één plek vinden om de camper neer te mogen zetten, maar die is de komende dagen vol. Wel krijgen we een adres voor een camping in een dorp verderop en we besluiten om daar dan maar naar toe te gaan, veel keuze hebben we niet. Maar waar we dan terecht komen...! Dat lees je in mijn volgende blog!